Skip to main content

De Nizinny

‘KIJK EEN SAMSON’

is een kreet die je vaak hoort als je met een Nizinny over straat gaat. De Nizinny, met zijn sprankelende uiterlijk, guitige ogen, vele kleuren en lekker warrige vacht nodigt dan ook als het ware uit tot aaien.

Het is een uiterst aantrekkelijke hond met een hoog knuffelgehalte.

Middelgrote herdershond

De Nizinny is een middelgrote herdershond van het doesachtige type. Doordat de Nizinny geen doorgefokt ras is kunnen wij dit herdertje over het algemeen een gezond ras te noemen. Dat de Nizinny tot voor kort een redelijk onbekend ras is geweest in Nederland heeft hiertoe bijgedragen.

 

Nizinny ronduit aanbiddelijk

Als pup is de Polski Owczarek Nizinny ronduit aanbiddelijk met zijn pientere oogjes, aandoenlijke koppie en zachte, aaibare haartjes. Maar de Nizinny is een werkhond, die slim genoeg was om in het verleden helemaal alleen met de schaapskudden te kunnen werken. Dat vereist inzicht, intelligentie, moed en doorzettingsvermogen. Hoewel in veel rasbeschrijvingen staat te lezen dat de Nizinny een terughoudend ras zou zijn vinden wij het belangrijk dat onze puppen vrij zijn naar mens en dier. In onze huidige maatschappij is het niet alleen voor de hond maar ook voor de mens prettig als een hond open en vriendelijk is naar anderen.

 

De Nizinny leert snel, vaak hoef je dingen maar enkele keren te herhalen voor hij snapt wat de bedoeling is. Heeft een Nizinny dingen eenmaal geleerd dan kun je ook op hem bouwen, want hoewel de Nizinny een eigen wil heeft en graag eigen initiatieven ontplooit, zal hij niet zo gauw willens en wetens ongehoorzaam zijn. Wij leren onze puppen het HIER commando al vanaf 4 weken aan. Het is een heel belangrijk commando omdat een hond die komt als je hem roept in een veilige omgeving losgelaten kan worden.

Het ras staat bekend om zijn uitstekende geheugen. Een olifant is er niets bij. Wat hij eenmaal in zijn koppie heeft, zit er voor eeuwig in verankerd. Dat lijkt aantrekkelijk, maar ook verkeerde dingen kunnen zich op die manier in zijn hersentjes vastzetten.

Levendig, nieuwsgierig en speels

Gehoorzaamheid, frisbee, sport en spel, hersenspelletjes, behendigheid, schapendrijven, balansoefeningen, speuren, agiity, doggydance, treibbal. doet een Nizinny allemaal met veel plezier. Als hij voldoende uitdaging krijgt is de Nizinny in huis een hele rustige hond, die echter altijd stand-by staat om leuke dingen te doen. De Nizinny wil het liefste een leven waarin een beroep wordt gedaan op zijn kwaliteiten. Hij is een echte clown, nieuwsgierig en speels en heeft graag het gevoel echt bij het gezin te horen. 

Als voormalige herder is de Nizinny uiteraard nog steeds waaks. Er is weinig dat aan zijn aandacht ontsnapt en een toevallige - of ongewenste- bezoeker hoeft zeker niet te denken onaangekondigd het huis te kunnen betreden. Een Nizinny zal zijn mens ten alle tijden beschermen.

 

Allergievriendelijk

Een Nizinny is allergievriendelijk oftewel hypoallergeen (evenals de labradoodle). Doordat de haren en de schilfers die hij loslaat blijven hangen in zijn onderwol veroorzaakt de Nizinny bij mensen die last hebben van een allergie meestal geen reactie. Dit is echter geen garantie.

Vacht en verzorging

Een Nizinny heeft een weelderige ruige dichte en dubbele vacht en daardoor verhaart hij niet of nauwelijks. Uiteraard vraagt die vacht wel de nodige verzorging. Wij kammen onze honden wekelijks  grondig en daar zijn we per hond een uur mee bezig, anders loop je het risico van klitten en zelfs vervilten. De Nizinny hoeft niet naar de trimmer, maar sommige mensen kiezen ervoor om hun Nizinny regelmatig kort te laten knippen. Dan komt ie eruit te zien als een soort labradoodle. Wij fokken met onze Nizinny’s in alle voorkomende kleuren; wit, zwart, grijs, wildkleur en bruin.

Groot aanpassingsvermogen

De Nizinny is een hond met een groot aanpassingsvermogen. Kortom een geweldige huisgenoot.

 

Rasstandaard

Oren

De hangende oren zijn middelmatig groot en hartvormig. De aanzet is tamelijk hoog, breed aan de basis. De voorste rand ligt tegen de wang.

Ogen

De ogen zijn middelgroot en ovaal; niet uitpuilend. De kleur is hazelnoot met een levendige, doordringende blik. De randen van de oogleden zijn donker.

Hoofd

Het hoofd is middelmatig van grootte, in verhouding niet te grof. De schedel is middelmatig breed en licht gewelfd. De voorhoofdsgroef en achterhoofdsknobbel zijn voelbaar. De stop is duidelijk aangegeven. De snuit is krachtig en stomp, de neusrug recht.

Mond en gebit

De lippen zijn goed aangesloten en de randen hebben dezelfde kleur als de neus. De kaken zijn sterk met een scharend of tanggebit.

Neus

De neus is zo donker mogelijk met betrekking tot de kleur van de vacht. De neusgaten zijn wijd open.

Benen

De schouders zijn breed, matig lang, schuin, goed aangesloten en krachtig bespierd. De middenvoeten staan iets schuin ten opzichte van de onderarm. De achterbenen staan, van achteren gezien, verticaal en zijn goed gehoekt. De dijen zijn breed en bespierd.

Lichaam

Het silhouet is eerder rechthoekig dan vierkant. De rug is vlak en sterk bespierd. De schoft is duidelijk waarneembaar. De lendenen zijn breed en stevig, de croupe is kort en licht aflopend. De borst is diep en matig breed. De buik vertoont een elegante welving naar achteren. De schofthoogte is 45 tot 50 centimeter voor reuen en 42 tot 47 centimeter voor teefjes.

Voeten

De voorvoeten zijn ovaal met goed gesloten en licht gebogen tenen. De nagels zijn kort en zo donker mogelijk van kleur. De achtervoeten zijn compact en ovaal van vorm.

Staart

De staart kan verschillende lengten hebben. In rust hangt de staart naar beneden. In actie wordt de staart boven op de rug gedragen maar is nooit sterk gekruld of op de rug rustend.

Vacht

Heel het lichaam is bedekt met een droge, dichte vacht, dik en overvloedig. De ondervacht is zacht. Zowel recht als licht golvend haar is acceptabel. De haren die van het voorhoofd naar beneden vallen bedekken de ogen op een karakteristieke manier. Alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan.

Gangwerk

Het gangwerk is soepel en uitgrijpend. Stap of draf vlak. De hond gaat vaak in telgang.