Tekst

 

PONJOYA

Polski Owczarek Nizinny

 
 

Puppen Sjokie x Aslan

Onze prachtige en leuke bruine Sjokie (Ambergini’s Chiquitita), geimporteerd vanuit Zweden, is op haar 2e verjaardag (30 september 2016) gedekt door de ontzettend lieve reu Aslan (z Medoveho Haje) uit Tjechie. Deze twee zijn smoorverliefd op elkaar en daardoor was het een hele ontspannen en romantische date.


Op 3 november hebben wij tijdens de echo gezien dat onze langgekoesterde wens in vervulling gaat; Wij verwachten puppen uit deze geweldige combinatie begin december 2016

Sjokie (Ambergini’s Chiquitita)

Aslan (z Medoveho Haje)

Tijdens de echo waren de pupjes goed te zien!

De werpkist staat alvast klaar zodat Sjokie eraan kan wennen

De puppeduppen zijn goed voelbaar in Sjokie’s buik

Aslan en onze Anakin schitteren in deze reclame van de Postcode Loterij

Vrijdag 23 december: We wennen de pupjes zo af en toe al aan een tuigje. Heel kort maar zodat ze straks niet raar opkijken als ze een tuigje aankrijgen om naar buiten te gaan. Natuurlijk moesten ze er even mee op de foto.....

Sjokie (Ambergini’s Chiquitita) en Aslan (z Medoveho Haje) hebben op 1 december 2016 maar liefst 8 chocoladebruine puppen gekregen.

pup 1

pup 2

pup 3

pup 4

pup 5

pup 6

pup 7

pup 8

De bevalling verliep spoedig en Sjokie bleef relaxed. Pup nummer 1 arriveerde rond half 2 en de laatste pup werd rond 19.30 uur geboren. We zijn supertrots en dankbaar op dit prachtige bruine nestje puppen!

Zaterdag 3 december: Het gaat goed met Sjokie en haar puppies. Ze groeien goed en Sjokie is een zorgzame mama. We zijn zo nieuwsgierig hoe de puppen uitgroeien!

Maandag 5 december:


Sint en Piet zijn bij de puppen langs gekomen

Al die kleine moorkopjes was ze niet zo goed bekomen

Moorkop 1 tot en met moorkopje acht

Vonden ze niet zo goed bedacht

Na een hoop geknuffel, gesnoep en gezwoeg

Was het voor Sint en Piet genoeg

Ze hebben de puppen allemaal een naam gegeven

En die namen hebben wij voor jullie opgeschreven

pup 1 reutje bounty

pup 2 reutje Rollo

pup 3 reutje Prince

pup 4 reutje milka

pup 5 teefje penotti

pup 6 teefje Bon-Bon

pup 7 teefje mocha

pup 8 reutje Tony

Vanaf hun 3e dag zijn we begonnen met het ‘’superdog’’-programma om ze al vroeg neurologisch te stimuleren. Iedere pup wordt dagelijks gestimuleerd d.m.v. het kietelen tussen de voetzooltjes, op vele manieren in de handen houden; kop omhoog, staart naar beneden, en ook kop naar beneden, staart omhoog, in de handen met hun buik omhoog en natuurlijk wordt er met alle puppen afzonderlijk gekroeld. We zijn ook begonnen met geur-training; dagelijks krijgen de puppen verschillende geuren te ruiken, zoals wierook en etherische olieen. Ze kunnen nu nog niet zien of horen maar ruiken kunnen ze al heel goed.

Donderdag 8 december: de puppen zijn vandaag precies een week oud. Wat doen ze het goed. Ze groeien super en mama Sjokie blijft lekker relaxed en doet precies wat er van haar verwacht wordt. Puppen en mama Sjokie zijn tevreden.

De socialisatie met de katten is al vroeg begonnen. Ze zijn nu al gewend aan de geur van de kat en als ze straks hun oogjes opendoen en gaan spelen zullen ze hopelijk goede maatjes worden met elkaar

 

Zondag 11 december: De puppen hebben bijna allemaal hun geboortegewicht verdubbeld en sommigen meer dan dat. Je ziet ze bijna groeien. De gewichten van de puppen zijn nu:

Bounty 630 gram, Rolo 725 gram, Prince 405 gram, Milka 640 gram, Penotti 575 gram Bon-bon 580 gram, Mocha 550 gram en Tony 760 gram

Vrijdag 16 december: Oogjes zijn geopend en ze lopen! Wat groeien ze hard en wat zijn ze geweldig leuk en mooi en schattig.

Bounty

Bounty

Rollo

Rollo

Prince

Prince

Penotti

Penotti

Bon-bon

Bon-bon

Tony

Tony

Mocha

Mocha

Merry X-mas

Milka

Milka

Zondag 18 december: Wat kan ik hieraan toevoegen? Het is GENIETEN

Bounty

Bounty

Rollo

Rollo

Prince

Prince

Milka

Milka

Penotti

Penotti

Bon-bon

Bon-bon

Mocha

Mocha

Tony

Tony

Dinsdag 27 december:

Weer een stapje verder in hun ontwikkeling; vandaag hebben de puppen hun eerste hapje vers vlees gekregen. Het was meteen smullen. Alle 8 vonden ze het vlees heerlijk. We voeren de puppen de eerste tijd Energique. Hoewel ze nu nog maar een half theelepeltje hebben gekregen zodat hun maagjes langzaam aan kunnen wennen aan het vaste voedsel zal het niet lang duren of er gaan bergen vers vlees doorheen. Tegen de tijd dat ze naar hun nieuwe mensen gaan zullen ze wel rond de 400 gram vers vlees per dag eten.

Bounty

Rollo

Prince

Milka

Penotti

Bon-bon

Mocha

Tony

We wennen de puppen wel aan brokjes van Farmfood zodat ze ook dat gewend zijn. Dat krijgen ze als beloning als ze iets groter zijn.

Bounty

Bounty

Maandag 2 januari: De puppeduppen groeien goed, ze spelen en eten volop en ze zijn heel erg mensgericht. Ze beginnen allemaal een eigen karaktertje te krijgen. Ze zijn nu 4 1/2 week oud en dus tijd voor een heuse fotosessie :)

Bounty

Rollo

Rollo

Prince

Prince

Milka

Milka

Penotti

Penotti

Bon-bon

Bon-bon

Mocha

Mocha

Tony

Tony

Om de puppen goed voor te bereiden op hun leven buiten het nest wennen we ze nu alvast aan de auto. Samen met mama Sjokie zijn ze afgelopen week op pad geweest. Een heel klein piepje in het begin maar na een paar minuten waren ze al stil.

De puppen hebben thuis een heerlijke speelruimte

We hebben de puppen meegenomen naar een gymzaal zodat ze wennen aan andere geuren en omgevingen. Het was een grote ontdekkingsreis, wat vonden ze het leuk. Ook mama Sjokie vond het fijn en hoewel ze erg zorgzaam is voor haar puppen vond ze het prima dat we ze hier naar toe hadden gebracht. Vol vertrouwen wat een kanjer van een mama!

Tijd om weer naar huis te gaan.... alle puppen en Sjokie zijn moe

Fotomodel Mocha ;)

Woensdag 4 januari: uiteraard krijgen de puppenduppies heel veel aandacht en kraamvisite. Zowel de puppen als de visite genieten daar volop van.

Donderdag 5 januari: zijn de puppen gechipt. Ze hebben zich groot gehouden. Mama Sjokie wilde wel graag weten of het goed ging met haar puppies dus moest ze ieder puppie die gechipt was even goed besnuffellen en waar nodig een likje geven. Na het chippen even lekker drinken bij mama en alles was weer goed.

Wat een dolle pret hebben de puppen; iedere dag bieden wij ze nieuwe uitdagingen aan en de puppen zijn inmiddels al overal aan gewend. Autorijden doen ze al bijna dagelijks en ze gaan met een open houding overal op af.

 

We wennen de puppen aan allerlei soorten benches: canvasbench, draadbench, kleine en grote benches zodat ze helemaal gewend zijn aan allerlei soorten benches als ze naar hun nieuwe huisjes gaan

Woensdag 11 januari: de puppen hebben zowaar een echte ‘‘puppenparty’’ gehad. Een aantal (wellicht) toekomstige gezinnen waren aanwezig. Het was erg leuk om de reactie van de puppeduppen te bekijken toen ze in het grote speelparadijs aankwamen. Uiteraard was mama Sjokie met ze mee. Ook Sjokie genoot van alle aandacht :)

Donderdag 12 januari: de puppen zijn goed gezond bevonden door de dierenarts en ingeent. Toch altijd weer een geruststelling als de dierenarts zegt hoe geweldig gezond ze zijn en hoe gezond ze er uitzien.

Vrijdag 13 januari: zijn de puppeduppen naar de peuterspeelzaal geweest. Een geweldige ervaring voor de peuters en de hondjes.

De dames                                                       

en de heren                                                    

Zaterdag 14 januari hebben we de puppentest gedaan. Met een groot team hebben we van deze heerlijk vrije, open, mensgerichte puppen genoten. Schrikken van de prikkels was er niet bij. Een paraplu? Oh leuk we gaan er op af. Een blikje knikkers op de grond? Apporteren met dat blikje, Leuk! Prachtig nest puppen en alle 8 kwamen ze super goed door de puppentest.                                                     

Bounty                                                   

Rollo                                                  

Milka                                              

Prince                                                

Penotti                                              

Mocha                                         

Tony                                            

Na de puppentest mochten de puppen lekker spelen met Sjokie en geknuffeld worden door de therapiehondbegeleiders

Bon-bon                                           

Zondag 15 januari: natuurlijk moeten de puppen naar een restaurant :)

Dinsdag 16 januari: Natuurlijk kunnen wij maar een klein deel laten zien van de dagelijkse aktiviteiten van de puppeduppen. Zoals buiten spelen, dat vinden ze uiteraard helemaal geweldig!

Dinsdag 17 januari: IJSPRET

Woensdag18 januari: Ook de tweede puppy-party was een succes. Je kon goed aan de puppen merken dat ze inmiddels weer een week ouder zijn, want wat hadden ze een lol!

Zondag 22 januari is het alweer zover; De eerste puppen verlaten het nest.


Penotti gaat naar een therapiehondbegeleider van DogsWork om opgeleid te worden tot therapiehond

Bon-Bon gaat ook vandaag vertrekken.  Bente (zoals ze zal heten) blijft bij onze kennel PonJoya en zij gaat wonen bij  een gastgezin (en tevens therapiehondbegeleider van DogsWork)

Maandag 23 januari:

Bounty vertrekt voor zijn interne opleiding naar een therapiehondbegeleider van DogsWork.

Rollo is eveneens naar een therapiehondbegeleider van DogsWork vertrokken om te worden opgeleid als Therapiehond

Woensdag 25 januari: staan de koffertjes klaar van Milka en Prince. Zij gaan wonen bij therapiehondbegeleiders waar deze puppen blijven wonen en die deze puppen gaan opleiden tot therapiehond zodat ze kunnen worden ingezet bij Coachings, modules Weerbaarheid etc.

Donderdag 26 januari vertrekt ook Tony naar een therapiehondbegeleider van DogsWork waar hij aan zijn interne training zal gaan beginnen. Wat een schitterend nest met geweldige karakters

En dan blijft er een puppedup over: te weten Mocha.  Mocha blijft bij onze kennel PonJoya en hopelijk krijgen we in de toekomst puppeduppies van deze prachtige donkerbruine meid.

We zijn dankbaar en meer dan tevreden met dit bijzondere nestje. Een langgekoesterde wens is hiermee in vervulling gegaan; een nest bruine Nizinnypuppen. En als extraatje ook nog een geheel chocoladebruine dame erbij!